Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ιωάννης Μουστάκας σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε ειδικότητα πνευμονολογίας την περίοδο 1973 – 1976 στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ.

Το 1976 εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή και με διορισμό στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (1976 – 1981) αντιμετώπισε όλα τα περιστατικά της ειδικότητας του σε δύο νομούς: Ροδόπης και Έβρου.

Διατέλεσε Διευθυντής του Αντιφυματικού ιατρείου του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής από τον Οκτώβριο του 1981 ως και τον Ιούνιο του 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ – ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ:

Την τελευταία 25ετία, σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή πνευμονολογίας του Α.Π.Θ, Χ. Βάμβαλη επεξεργάστηκε τα δεδομένα όλων των περιστατικών, που αφορούσαν τη φυματίωση στην περιοχή, συνεργασία που κατέληξε στην από κοινού συγγραφή του επιστημονικού έργου: «Κυνηγώντας τη φυματίωση», που αποτελεί μια εκτενή περιήγηση, παρουσίαση και ανάλυση της νόσου.

Το σύγγραμμα αυτό είναι μοναδικό στο είδος του, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτελεί σύνθεση 12 παραμέτρων της φυματίωσηςαφορά χρονική περίοδο 25 ετών και στηρίχθηκε σε 1.388 περιστατικά που διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση, θεραπεύθηκαν και συνέχισαν να παρακολουθούνται έως το τέλος της θητείας του.

Όλα αυτά, τη στιγμή που αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα, που υλοποιούνται παγκοσμίως από ιατρούς του πολιτισμένου κόσμου σε υπανάπτυκτες χώρες με αντικείμενο τη φυματίωση, επικεντρώνονται ως επί το πλείστον σε 1 μόνο παράμετρο με χρονικό ορίζοντα τα 2,5 χρόνια.

Το «Κυνηγώντας τη φυματίωση» παρουσιάστηκε με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια στα επιστημονικά περιοδικά «Πνευμονολόγος» και «Ελληνική Ιατρική» το 1996 και διανεμήθηκε δωρεάν σε 5.000 αντίτυπα πανελλαδικά σε πνευμονολόγους, παιδιάτρους και παθολόγους.

Τον Ιούνιο του 2004, κατόπιν επίσκεψης με διπλωματική αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν ως σύμβουλος τεχνογνωσίας σε θέματα φυματίωσης, ζητήθηκε η μετάφρασή του στη ρωσική γλώσσα και διανεμήθηκε σε πνευμονολόγους της χώρας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, στα πλαίσια συνεδρίου.

Το 2005 εκδόθηκε ο Άτλαντας ακτινογραφιών με τίτλο: «Μια περιήγηση στην κλασσική ακτινογραφία του Θώρακα» σε 1.000 αντίτυπα με συγγραφείς τους Ι. Μουστάκα και Χ. Βάμβαλη και διανεμήθηκε σχεδόν πανελλαδικά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

1982: Διοργάνωση πανελλήνιας επιστημονικής εκδήλωσης για τη φυματίωση στην Κομοτηνή, στην οποία πραγματοποιήθηκε εισήγηση με θέμα: «Η νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι».

1989: Ανακοίνωση 2 πρωτοποριακών εργασιών στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη.

1990: Συμμετοχή και συνοπτική ανακοίνωση των θέσεών μας στην επιστημονική εκδήλωση στην Αθήνα με αντικείμενο τις θέσεις ομοφωνίας για τη φυματίωση στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν 13 φορείς με 25 εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα.

1991: Εκπόνηση, κατόπιν ανάληψης έργου σχετικού διαγωνισμού από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πιλοτικού προγράμματος με επιστημονικό πεδίο τη διαμόλυνση από τη φυματίωση στον γενικό πληθυσμό του νομού Ροδόπης, διετούς διάρκειας (1992-1993).

1992: Διοργάνωση πανελλήνιας ημερίδας στην Κομοτηνή με θέμα τη «φυματίωση».

1993: Παρουσίαση 5 εργασιών στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο πρωτότυπο επιστημονικό σύγγραμμα «Κυνηγώντας τη φυματίωση».

1994: 24th World Conference of IUATLD / UICTMR, Mainz, Germany: Ανακοίνωση συμπερασμάτων της έρευνάς μας.

1994: Συμμετοχή στην επιστημονική εκδήλωση για τη φυματίωση στην Αθήνα με θέμα: «Παρελθόν– Παρόν –Μέλλον».

1994: Συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη φυματίωση στα πλαίσια του 9ου Βορειοελλαδικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε σε Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

1998: Διοργάνωση στην Κομοτηνή επιστημονικού συμποσίου για τη φυματίωση, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Ιατρικών Εταιρειών Ελλάδος (Πνευμονολόγων).

1999: Εισήγηση με θέμα: «Καινοτόμες Θέσεις και Μελλοντική Προοπτική της Φυματίωσης», κατόπιν πρόσκλησης του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού συμμετοχής στο 20ο Διήμερο Ιατρικό Συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος 14 καθηγητές Ιατρικής από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

2000: Συμμετοχή στην επιτροπή μελέτης των προβλημάτων της πνευμονολογίας (μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΚΕΣΥ κου Χ. Γολεμάτη), η οποία κατόπιν τεσσάρων συνεδριάσεων, υπέβαλε τις προτάσεις της στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2004: Δημοσίευση ανακοίνωσης στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Eur Radiol» με τίτλο: «Scattered micro nodular high density lung opacities due to mercury embolism» (Μικροοζιδιακές διάχυτες πνευμονικές σκιάσεις μεταλλικής πυκνότητας, λόγω εμβολής από μεταλλικό υδράργυρο), σσ. 14:2146 – 2147.

2005: Εκπόνηση προγράμματος- πιλότου για τη φυματίωση σε εθνικό επίπεδο από την Α ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς έγκριση και υλοποίηση.

2008: Δημοσίευση ολοσέλιδου αφιερώματος με τίτλο: «Η Αλήθεια για τη Φυματίωση» στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (τεύχος 24/3/2008), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης.

2018: Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο: «Η Φυματίωση στην Ελλάδα μετακινείται προς μεγαλύτερες ηλικίες».